Menu
Significant-13_Desktop_2000x655
Rapportages

Evaluatie consulaire dienstverlening

De directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) evalueert de consulaire dienstverlening en regulering personenverkeer over de periode 2011 – 2016. APE heeft IOB ondersteund in de beantwoording van de vraag of deze dienstverlening doeltreffend en doelmatig is geweest tussen 2011 en 2016.

Hiervoor is de dienstverlening van verschillende Nederlandse consulaire posten in kaart gebracht. De consulaire dienstverlening bestaat uit de hulp die het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt aan Nederlanders in het buitenland, zoals in geval van nood, ziekenhuisopname, overlijden en diefstal en de begeleiding die het ministerie aan gedetineerden in het buitenland geeft.

Ook de uitgifte van paspoorten aan Nederlanders in het buitenland en het opstellen van reisadviezen vallen onder de consulaire dienstverlening. Als laatste kijkt de evaluatie naar de uitgifte van verblijfsvergunningen aan buitenlanders die naar Nederland willen komen.

APE heeft IOB ondersteund in de beantwoording van het doelmatigheidsvraagstuk. Hiervoor is de dienstverlening van verschillende Nederlandse consulaire posten in kaart gebracht. Om dit te bewerkstelligen heeft APE een data envelopment analysis (DEA) en een stochastic frontier analysis (SFA) uitgevoerd.