Menu
Significant-11_Desktop_2000x655
Cases

Onbeperkt cultuur beleven

Significant APE deed in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek naar de toegankelijkheid van culturele instellingen.

Het onderzoek biedt een overzicht van relevante wet- en regelgeving, onderzoeken, handreikingen en richtlijnen met betrekking tot de toegankelijkheid van culturele instellingen. Er blijkt relatief veel documentatie te zijn over fysieke en zintuigelijke beperkingen, met name visuele beperkingen. Er is relatief weinig te vinden over toegankelijkheid voor mensen met een verstandelijke of een psychische beperking en mensen met hoogsensitiviteit of prikkelgevoeligheid.

Om goed zicht te krijgen op ervaren belemmeringen en voorbeelden van wat wel en niet goed werkt hebben we onder meer klantreizen georganiseerd: twee fysieke klantreizen in het theater voor mensen met een visuele beperking en mensen met een auditieve beperking en een digitale klantreis voor mensen die hoogsensitief of prikkelgevoelig zijn.

Ervaren belemmeringen variƫren van slechte informatievoorziening en toegankelijkheid van de website bij het plannen van het bezoek, gebrek aan of slecht werkende voorzieningen in bijvoorbeeld een theater tot aan het uitlopen van een voorstelling waardoor het lastig is om vervoer terug naar huis te plannen.

Er zijn ook veel goede voorbeelden en er zijn organisaties die kennis en ondersteuning bieden bij het toegankelijk maken van culturele instellingen. Ook zijn er hele eenvoudige aanpassingen die de toegankelijkheid al kunnen vergroten. Meer hierover is te lezen in het rapport.

Link naar het rapport en de samenvatting in eenvoudige taal: Rapport onderzoek toegankelijkheid culturele instellingen voor mensen met een beperking | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Reageren op deze case?

Stuur dan je reactie naar:

Maartje Gielen