Menu
Significant-4_Desktop_2000x655
Cases

Loonkostensubsidie en loondispensatie: ontdek de verschillen

Loonkostensubsidie en loondispensatie. Twee instrumenten die bedoeld zijn om werkgevers te compenseren die mensen met een verminderde arbeidsproductiviteit in dienst nemen. Wat zijn de verschillen? Welk instrument is effectiever? Significant APE heeft dit samen met De Beleidsonderzoekers onderzocht.

Werknemers die Wajongers (mensen die vanaf jonge leeftijd een arbeidsbeperking hebben) in dienst nemen kunnen gecompenseerd worden voor de verminderde arbeidsproductiviteit van deze werknemers. Dit kan bijvoorbeeld via loondispensatie. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 vallen mensen met een arbeidsbeperking onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Zij kunnen er ook voor kiezen om loonkostensubsidie in te zetten als compensatie-instrument.

Het onderzoek

Nu bestaan beide instrumenten naast elkaar, maar wat zijn de verschillen? En welk instrument is effectiever? Dit hebben we uitgezocht.

Ons onderzoek geeft inzicht in de verschillen als het gaat om de effectiviteit van de instrumenten loonkostensubsidie en loondispensatie. Kijken we puur naar de beleidstheorie van beide instrumenten, dan zijn die verschillen er niet. Als we de werking van beide instrumenten in de uitvoeringspraktijk analyseren, dan komt een ander beeld naar voren. De meeste uitvoeringsorganisaties en werkgevers geven in de praktijk de voorkeur aan loonkostensubsidie. Ook voor werknemers is loonkostensubsidie prettiger omdat dit instrument minder complex is en eerlijker voelt.

Op basis van de effectiviteitsanalyse concluderen we tenslotte dat beide instrumenten een aantoonbaar positief effect hebben op het behoud van werk.

Het rapport is hier beschikbaar.

Reageren op deze case?

Stuur dan je reactie naar:

Maartje Gielen